[title_nd title=”WIJ VAN DELAREY VINDEN …” tag=”h1″ style=”subtitle” align=”center” color=”#cc3333″]
[title_nd title=”Het leven vraagt om keuzes.” tag=”h3″ style=”subtitle” align=”center” color=”#cc3333″]
[divider_nd size=”big” align=”center” color=”#cc3333″]

Het leven vraagt om keuzes: van sport, hobby en vakantie tot het kiezen van een studie of beroep, het onderhouden van relaties en het stemmen op een politieke partij. Goed beschouwd leven we in een keuzeparadijs vol overvloed en vrijheid. Nog geen vijftig jaar geleden werkten mensen om te kunnen leven. Arbeid was een noodzaak. Zekerheid stond centraal. Tegenwoordig is arbeid ook een kwestie van voelen en willen. Hoe kom je tot keuzes die bij je passen en die je gelukkiger maken?

Keuzes maken is moeilijker dan je op het eerste gezicht zou denken, omdat er een aantal vaardigheden voor nodig is. Zo moet je de verschillende alternatieven in je hoofd hebben, de gevolgen van je keuze kunnen inschatten en in staat zijn om je keuze voor jezelf te verklaren.

Als je kunt kiezen betekent dit dat je risico’s kunt inschatten, fouten durft te maken, je angst overboord zet en vertrouwt op jezelf. Kunnen kiezen betekent in de eerste plaats weten wie je bent en weten wat je wilt, zonder dat dit ontaardt in puur egoïsme. Want rekening houden met anderen maakt ook deel uit van kunnen kiezen, al is het maar uit goed begrepen eigenbelang.

De noodzaak om kinderen van jongs af aan te leren kiezen als voorbereiding op het leven is zo groot dat het een raadsel is waarom er in het basisonderwijs zo weinig aandacht aan wordt besteed. Sterker — het wordt afgeraden, omdat het schoolleven er te chaotisch door zou worden en kinderen te weinig structuur zouden hebben. Het is de wereld op zijn kop, maar als voldoende mensen met gezag iets beweren lijkt het vanzelf waar. Kinderen leren kiezen in het onderwijs is niet de weg van de minste weerstand. Hen begeleiden op die weg vraagt moed, geduld, wijsheid, respect, plezier en vertrouwen van de leerkrachten. Maar het doel maakt de inspanningen dubbel en dwars waard: mensen die niet bang zijn voor zichzelf en voor anderen, mensen die durven te leven.